Как да се храниш здравословно и да изглеждаш добре? “На протеин” с Емануел Июджи

Здравословно хранене с Емануел Июджи в На протеин

В 9-ти епизод на “На протеин” ни гостува една добре позната личност от телевизионния екран – Емануел Июджи. С богатия му опит в кулинарния свят и като персонален треньор, той ни разказва много интересни и полезни неща за здравословното хранене. 

Какво е в основата на здравословното хранене? 

Как се отслабва с ядене на пица?

Брои ли калории? 

Всичко това и много повече може да видиш в нашия YouTube канал “На протеин” или да слушаш в Spotify и Apple Podcasts

За здравословното хранене и участието на Емо в Master Chef

За какво са полезни антиоксидантите? Ти приемаш ли ги?

Аз главно приемам антиоксиданти с храната, която консумирам. Отделно от това, приемам и чесън на капсули. Странно е, че повечето хора го избягват заради аромата, но той се продава и без мирис. Чесънът помага за страшно много неща – освен, че е антиоксидант, той е и имуностимулатор, помага за нивата на тестостерона, на кръвното налягане. С тежките тренировки, които преди правех по 2/3 пъти на ден в подготовка за състезание, аз често вдигах кръвно и съответно чесънът много ми помага. Копривата има също доста полезни ефекти. Магданозът е супер, супер силен тестостеронен бустер, междудругото, не знам дали знаете. 

А защо се приемат антиоксидантите? 

Аз главно ги добавям в менютата на моите клиенти и в своето заради противовъзпалителните процеси, за по-добро усвояване, за по-добра биофлора. Когато се консумират по-високи нива на белтъчини например, антиоксидантите дават баланс, така че те да се усвоят по-добре. 

Кой е Емануел Июджи?

Аз съм един човек, който постоянно се опитва да създава нещо, който постоянно е ориентиран към това да прави неща, които да са в помощ на хората. Участвал съм в много предавания, шоута и всякакви възможни сутрешни блокове и т.н. Общо взето се занимавам със здравословно хранене. От 12 години съм треньор, 10 години съм бил и професионален състезател. Спрях да се състезавам, защото стана много трудно на международна сцена да съм конкурентен със здравословен начин на живот.

От къде започна страстта ти към спорта? Кога започна? 

Аз от много малък спортувам. В началото се занимавах с футбол. Честно казано, бях много добър, но тогава майка ми реши, че не мога да продължавам да се занимавам с футбол, защото не ходех на училище. Тогава бяха такива времената, че за да стигна за тренировки, ми отнемаше много време и трябваше да се избира между футбола или училището. Някакси спортът винаги е бил част от моя живот, още от малък. Почнах да тренирам във фитнес, защото бях много слаб и ме беше много срам от това. Тренирах много рано сутринта, за да може никой да не ме види и да тренирам на спокойствие. Изобщо не знаех какво правя! По 10 серии съм правил на всяко упражнение. В един момент започнах да качвам килограми след няколко контузии, разбира се. После започнах различни курсове, обучения в НСА и малко по малко започнах да се занимавам и с хора, като виждах, че и те са доволни и получават наистина някакви резултати. Най-големият момент на промяна в тренировъчния ми живот е бил със състезанията, защото тогава човек си мачка тялото на макс. Ти не ядеш нищо, само тренираш и спиш. В този момент виждах най-ясно как всяко едно нещо влияе на организма ми. Тогава научих най-много за фитнеса. 

А пък за здравословното хранене – аз от малък готвя. Понеже имам 3 сестри и на майка ми и беше тотално писнало да готви и ми казваше сам да си измислям какво да ям. А аз съм на 12/13 години и не знам какво става, тогава не е имало телефони като сега – да отвориш и да видиш. С опита и грешките, че не можеш да ядеш едно и също, се научаваш. 

Кой беше най-големият урок от Master Chef? 

Честно казано, Master Chef беше много силно изживяване за мен, междудругото, защото тогава още си беше с готвене. Първите 1/2 седмици си изпонарязах пръстите. Имах един мастър клас, никога няма да го забравя, тогава сигурно свалих 5 кг. Толкова много тичах, толкова много… За 40 минути съм направил 30 спринта. Това предаване е наистина голямо предизвикателство, накара ме да повярвам в това, че мога да готвя. Аз влезнах там с идеята да сготвя нещо диетично и да видя как ще се представя в такова предаване, а се оказа, че стигнах докрая. Участието ми ми даде самочувствие, даде ми друг поглед върху храната, защото там се обръща много повече внимание към детайла. 

Как се зароди идеята за MyMeal?

Идеята се зароди покрай състезанията, защото обикновено по състезанията, на които сме били, не е имало подсигурена храна. Тогава си помислих – “Не мога ли да си взема храна, която просто да издържа по-дълго?”. И реално това е, което направихме в MyMeal – след приготвяне оставяме храната в камера с контролирана температура, за да изстине и след това я вакуумираме. По този начин се извлича кислородът от тарелката и тя издържа по-дълго. Не я сплескваме докрай, а вкарваме абсолютно безвреден газ, за да може да изглежда добре и в същото време да издържи по-дълго. Това ни дава възможност да доставим на хората храна само два пъти в седмицата, а те да имат хранения за цялата седмица. По този начин те плащат по-малко пари за доставка, а ние знаем колко точно количество храна да сготвим, така че да нямаме фира и да можем да осигурим по-качествени продукти. 

Ако попаднеш в ситуация, в която трябва да избереш – да спреш да тренираш или да спреш да готвиш здравословно и да ядеш здравословно? 

Спра ли спорта, всичко приключва! Независимо дали се храня здравословно, или не. Това не мога да го спра. 

Кое те мотивира да приготвяш такива здравословни и вкусни неща? 

Мотивацията ми е, че аз буквално ям тези неща. Когато ти използваш това, което правиш, ти знаеш какво предлагаш и вярваш в него, и нещата ти се получават. Това е все едно да водиш тренировки и да не тренираш. Нещата, които предлагам са в резултат на супер много тестове и знанията ми през годините. 

Кажи сега, ти броиш ли калории? 

Ами честно казано, аз не броя за себе си калории, защото просто изразходвам много и с натрупаната мускулатура забелязвам, че не е толкова фатално да не броиш калории. Средностатистическия човек, който сега започва да тренира, със сигурност трябва да брои и да знае колко калории приема. Не е трудно, просто трябва да си направиш една консултация с диетолог или с треньор и той да ти каже приблизително какъв прием на калории трябва да имаш и какво натоварване е хубаво да правиш. Не е важно само какво ядеш, а и как го приемаш, защото пърженето може да удвои калориите в едно хранене. 

Какво мислиш за крайностите в диетите? 

Реално всички тези състояния или диети понякога са наложителни, но за определени състояния. Те не са препоръчителни за нормалния човек, който е средностатистически. Аз не съм много ЗА такива диети. Ние сме на тази Земя и сме това, което сме, защото сме много адаптивни. Човешкият организъм се адаптира към много неща и затова сме оцелели толкова много години. Съответно, когато вкараме такъв тип крайна диета като суровоядство или кето, без значение, тялото трудно се адаптира към него.

 

***********************************************************************

Запомни – тяло се прави през цялата година и се поддържа, както във фитнеса, така и в кухнята.