Летни рецепти от кухнята на Next Level

Летни рецепти от шеф Next Level

Във фитнеса вече всички тренират за мечтаното лятно тяло. С покачване на температурите, настроението ни става по-добро, сменяме гардероба, мечтаем за море и почивка, коктейли и безметежност.  

Не забравяй обаче, че освен облеклото и мислите си, е препоръчително да олекотиш и менюто си, така че да не се притесняваш от това, което виждаш в огледалото под фееричните материи. В допълнение, организмът ти отделя доста енергия за обработката на храна, а в летните месеци е зает и с регулиране на телесната ти температура. Помогни му! 

Леките храни носят много плюсове – от по-здравословно усещане на тялото ти до постигане или поддържане на желаното тегло. 

Подготвили сме ти няколко полезни, лесни и леки рецепти, за да имаш повече време да се насладиш на приятните летни вечери или да планираш предстоящата лятна почивка, вместо да търсиш какво точно да приготвиш за хапване.  

 

Примерно меню за твоя летен ден от шеф Next Level и Mate Kitchen

Лесна закуска за витаминозен старт на деня

Ако не искаш да губиш време сутрин със сложни закуски, но пък целиш те да са здравословни и да те заредят за предстоящите задачи или за сутрешната ти тренировка в Next Level, виж нашето предложение за витаминозно смути. 

Знаеше ли, че нарът, с изключителния си вкус и аромат, не е само деликатесен плод, но е и изключително полезен за здравето. Богат е на антиоксиданти, подпомага работата на сърцето, като допринася за намаляването на нивата на лошия холестерол. Освен това подобрява здравето на кожата и подкрепя имунитета, действа противовъзпалително и се грижи за здравето на черния дроб.

Така че задължително опитай нашето предложение за смути закуска.

Смути с нар, банан и ябълка

  • нар – 1 бр
  • портокали – 1 бр
  • банани – 1 бр 
  • ябълки – 1 бр
  • соево мляко – 200 мл
  • мед – 2 с.л.
  • прясна мента – 5-6 листа
  • лед – 7-8 кубчета
  1. Почисти нара и сложи зрънцата в каната на блендера. Добави почистения от ципите портокал. Блендирай за 2-3 минути, след което прецеди през гевгир, така че да остане само чист сок.
  2. Върни сока в каната и към него прибави обелената, почистена от семките и нарязана на кубчета ябълка, начупения на парчета банан, соевото мляко, меда, измитата мента и лед.
  3. Блендирай за около 2 минути, след което налей в подходящи чаши.

Обикновено след почистване на нар кухненския плот изглежда като след кръвопролитие, но с малко повече практика ще се научиш как да го правиш по-чисто. Струва си усилието заради всички ползи, които носи на организма.

Ако мислиш, че това смути няма да те засити, спокойно! Застраховали сме се с втори вариант за твоята фит закуска.

Пълнозърнести мъфини с банан

  • пълнозърнесто брашно – 150 гр
  • кисело мляко – 120 гр
  • кокосова захар – 120 гр
  • банани – 2 бр
  • яйца – 1 бр
  • масло – 60 гр
  • мед – 60 гр
  • бакпулвер – 1 ч.л.
  • сода бикарбонат – 1 ч.л.
  • канела – 1 ч.л.
  • сол – 1/2 ч.л.
  1. Обели бананите и ги начупи в купа. Към тях прибави меда, маслото и содата, предварително угасена в киселото мляко.
  2. Пасирай продуктите до гладка смес. Към нея прибави яйцето и с миксер на бавна скорост го разбий до пълното му усвояване.
  3. При непрекъснато бъркане добави солта, канелата, бакпулвера, кокосовата захар и пълнозърнестото брашно на порции.
  4. Така получената смес разпредели в тава за мъфини. Във всяко от гнездата сложи хартиена подложка.
  5. Чукни няколко пъти тавичката в работния плот, за да може сместа да се разпредели добре, след което печи на 180 градуса за около 30 минути.
  6. След като мъфините са готови, ги извади върху решетка да се охладят за 20 минути и ги поръси с пудра захар (по желание).

Имай предвид, че уханието, което се носи от фурната, докато печеш банановите пълнозърнести мъфини е неустоимо. Все пак е добре да поизчакаш да изстинат, преди да ги опиташ. 

Зелен обяд

Няма как да не включим към дневното меню и салата, която е ниско въглехидратна, но в същото време разнообразна и силно засищаща. Приготви я сутрин и я вземи със себе си в офиса, за да не губиш време по опашки и да можеш да се насладиш на слънчевото време в малкия промеждутък между задачите в средата на деня. 

Комбинацията от продукти в избраната от нас салата на пръв поглед е странна, но не бъди предубеден. Гарантираме ти, че небцето ти ще бъде приятно изненадано и след това все по-често ще си приготвяш тази нетипична на пръв поглед салата. 

Салата айсберг с риба тон

  • салата айсберг – 1 бр
  • краставици – 1 бр
  • чери домати – 200 гр
  • селъри – 3 стръка
  • сирене – 100 гр
  • риба тон – 1 консерва
  • лимони – 1 бр
  • копър – 1/2 връзки
  • зехтин – 30 мл
  • сол на вкус
  1. Почисти айсберга, нарежи го на ивици и го сложи в купа.
  2. Прибави обелената и нарязана на кубчета краставица, почистената от конците и нарязана на дребно целина, измитите и нарязани на половинки чери домати, отцедената риба тон и нарязания на ситно копър.
  3. Овкуси с лимон, зехтин и сол. Накрая добави и натрошеното сирене, разбъркай и сервирай.

Дали рибата да бъде в собствен сос или в растително олио, е въпрос на лични предпочитания. Ако избереш тази в олио, непременно го използвай, за да овкусиш салатата. Обединява съставките по неповторим начин.

Що се отнася до селърито, преди да го нарежеш в салатата, ти препоръчваме да отстраниш конците. Усещането, когато попаднат в устата не е никак приятно. Тези свежи и сочни стръкове са много подходящи за салати, защото нямат характерната острота на главестата целина. Вкусът е много по-деликатен и вероятността да ти допадне е значително по-голяма.

Една различна паста за вечеря

Не знаем за теб, но на нас пастата ни е слабост… Във всичките й форми! Надяваме се и при теб да е така, но и да не е, ще променим този факт с нашето предложение за една различна версия на това така просто изглеждащо ястие. 

Паста с крема сирене, гъби и спанак

  • макарони – 500 гр
  • гъби – 500 гр 
  • пармезан – 100 гр
  • сушени домати – 100 гр
  • спанак – 100 гр
  • крема сирене – 125 гр
  • чесън – 1 глава
  • лук – 1 глава
  • червен лук – 1 глава
  • зехтин – 100 мл
  • прясна мащерка – 4-5 стръка
  1. Почисти гъбите, нарежи ги на едро и ги сложи в предварително намазнена тава. Към тях прибави измития, нарязан на полумесеци и претрит лук. Залей със зехтин, разбъркай много добре зеленчуците в тавата и ги разпредели равномерно.
  2. В единия край на тавата, върху лука и гъбите, сложи цялата глава чесън с отрязано капаче. Полей я с 2 лъжици зехтин.
  3. Разпредели и крема сиренето в тавата и печи в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути.
  4. През това време свари пастата в подсолена вода с малко зехтин по указанията на опаковката.
  5. Нарежи сушените домати на кубчета, сложи ги в купа и ги залей с бульон от врящата паста (ако са от пакет, а не от буркан) и ги остави да се накиснат за около 15-20 минути.
  6. Отцеди пастата и я остави встрани.
  7. Измий спанака, почисти го от дръжките и го нарежи на дребно.
  8. Извади тавата от фурната, отдели чесъна и към останалите зеленчуци прибави ситно нарязаната прясна мащерка, пармезана, сушените домати заедно с течността и нарязания спанак. Разбъркай.
  9. След като главата чесън се е поохладила, я изстискай в тавата при останалите зеленчуци и разбъркай добре. Накрая прибави пастата, разбъркай и поднеси.

Различни текстури, различни вкусове, богатство от продукти – рецептата за паста с крема сирене, гъби и спанак е наистина изкусителна. Този път термичната обработка не се случва в тигана, а във фурната, а това носи различен вкус.

Хареса ли подбора ни от невероятно вкусни и ароматни рецепти? Дори и нещо да не ти е допаднало (в което се съмняваме 😉 ), винаги можеш да разгледаш и други предложения в сайта на https://matekitchen.com/. Гарантираме ти, че има голямо разнообразие и дори и най-придирчивият би си намерил рецепта, която да е по вкуса му. 

 

Cook like you are Next Level 😉