Говорим си в “На протеин” с Александра Алгафари

На протеин с Next Level

Стартираме и тук един проект, за който много се вълнуваме да ти споделим, а именно подкаст поредицата ни “На Протеин”! 

Защо?

За да изграждаме общество, добре информирано за своя начин на живот, спортните и хранителните си навици. Общество, което живее активно и взема превантивни мерки за доброто си физическо и ментално здраве. Общество, пълно с усмихнати и щастливи, здрави хора.

Кой?

В ролите на водещи застават спортният ни мениджър Ангел Караиванов и груповият ни треньор Самер Макки. Те ще представят актуални и важни теми свързани със спорта, активния начин на живот, здравословното хранене, детското здраве и още много. 

Поканихме известни и не до там известни гости, но всички те са интересни и вдъхновяващи личности, компетентни по темите, които обсъждаме. Можеш да грабнеш по нещо от всеки един от тях.

Какво?

Първият ни гост не е случаен и е един от най-големите експерти в своята област – психологът и психотерапевт Александра Алгафари. Менталното здраве е от изключително значение и върви ръка за ръка с физически активния начин на живот. Именно за това избрахме да засегнем тази тема в един от първите ни епизоди. 

Но първо – какви са ползите от магнезия за нашите тяло и ум?

Магнезий е добавката, която най-много ти помага да се отпуснеш. Това е хранителна добавка, която помага за отпускане на мускулите и на нервната ти система и можеш да я приемаш по всяко едно време на деня. Много хора пренебрегват магнезия, но той трябва да се приема дори при бременни и хора със сърдечни проблеми. Липсата му в организма води до проблеми с нервната система и мускулатурата… Най-интересното за него е, че се усвоява и през кожата и дори има много масла, които са наситени с магнезий.

Александра: Магнезият е и много важен за усвояването на витамин D, а пък витамин D е прекурсор на сератонина. И сега това какво значи – той спомага разграждането на сератонина в тялото. Сератонинът пък е молекулата, хормонът на щастието. Когато примерно има депресивни състояния, едно от нещата, които питаме хората и в кабината, е дали са си проверявали нивата на витамин D и на магнезий. Понякога има едни такива физиологични неща, които могат да се направят, за да се подобри състоянието на човека. Което е толкова елементарно! Витамин D е слънцето навън!

Какво представлява психотелесната терапия и каква е разликата от другите видове терапии?

Александра: Психотелесната терапия означава, че работим не само с мислите, с ума и с емоциите, тя работи и с тялото. Това може да изглежда като използване на различни дихателни техники, както и различни чисто физически упражнения. Ние работим с различни мускулни групи, като смисълът е, че много от преживяванията ни, много от емоции ни остават задържани в тялото. Обикновено работим с пренапрягане на дадени мускули или мускулни групи с цел след това в отпускането да си дойде естественото освобождаване на емоционалния багаж, който е задържан. 

Лекарство ли е движението и болест ли е липсата му? 

Александра: Хората, ако се движеха повече, това е най-голямата панацея. Значи, просто ако си мърдаха телата. Може и да не са тренировки, просто да се разходят, нещо, да се размърдат и голяма част от проблемите се решават. Защото тялото започва да участва, а то започне ли да участва, то ни е благодарно за това, което му даваме и започва да ни дава много повече сигнали за това как да реагираме, какво да направим, в кой момент от какво имаме нужда. Повечето хора не мърдат, за съжаление…

Спорт и движение при децата – какво и защо?

Александра: Важно е да се създаде любов към движението, даже не толкова към самия спорт, а към движението изобщо. Защото, ако толкова е фокусът към оценката, норматива, който трябва да се покрие, има шанс много деца да се откажат и да кажат “О не, то това не е за мен, защото не мога да го избягам за еди-колко си секунди.” Ама има ли значение колко са секундите? По-важно е да го избягаш, по-важно е да го изходиш, ако трябва даже…

И гостът ни и водещите бяха на едно мнение по въпроса, че е от особена важност да ти харесва спортът, който практикуваш и не е от особено значение какъв е той, защото всеки от нас има различни разбирания и различен вкус. Именно за това в нашите зали се стремим да поддържаме разнообразие от групови занимания, от които можеш да избереш. А ако този тип тренировки не са подходящите за теб, то ти гарантираме, че персоналните ни треньори могат да направят чудеса от тренировката, в която “просто вдигаш тежести на поредния уред в залата”.

Променят ли се нагласите у нас към търсенето на помощ при нужда и посещението на психотерапия? 

Александра: Започваме да си даваме сметка, че да отида да помоля за помощ е акт на себеуважение, на любов към себе си. Да видя какво мога да науча от някой обективен човек. Терапията обаче не винаги е приятна. Често от терапевтичния кабинет се излиза малко като след фитнес.

Как влияят върху нас стереотипите за перфектното тяло?

Александра: Няма унифицирана форма на това, как да изглежда едно тяло. Трябва да имаме любов към телата ни, защото, ако се насилваме да влезем в дадена форма. Това пък е един прекомерен стрес, който има много по-голям шанс да ни попречи да влезем във формата, която искаме да бъдем.

И за финал: дихателна практика за релаксация и освобождаване от стреса.

Александра: Най-простото, най-важно нещо е да издишваме по-дълго. Ние си мислим, че не можем да вдишваме по-дълбоко, но всъщност сме в перманентно вдишване. Дишането става по-плитко и акцентът е на вдишването, защото по този начин отива повече кислород в мозъка, за да може много бързо да се вземе решение накъде да тръгна и какво да правя. А обратното на тази стресова реакция е издишването. С акцент на издишването, ние просто даваме сигнал на организма, че тук опасност няма и че можем да се отпуснем.

Практиката е много проста – вдишваме, броейки бавно до 4, задържаме горе и издишваме, броейки бавно до 5. Така увеличаваме постепенно числата, доколкото ни е комфортно.

Това са само част от всички интересни неща, които се обсъдиха в нашето студио “На протеин”. Целия разговор виж ТУК.